A II típsusú cukorbetegség rendszeres testmozgással megelőzhető.

A mozgásban nem csak örömet találhat az ember, hanem az egészséges élethez is hozzá tartozik. Válasszunk magunknak olyan mozgást, ami tetszik. Akár még  jó társaságra is szert tehetünk. Mindegy, hogy mi a mozgás, lehet séta, kocogás, kutyasétáltatás, kerékpározás. A lényeg, hogy nagyon figyeljünk a vércukrunkra!

A rendszeresen végzett testmozgás és az aktív életmód segítségével a következőket érheti el:
  • vércukorszint csökkentése,
  • vérnyomás csökkentése, vérzsírok csökkentése,
  • a szövődmények, mint szívinfarktus és agyvérzés      kockázatának csökkentése,
  • inzulinszükséglet csökkentése
Az izmok munka közben tápanyagként jelentős mennyiségű cukrot, zsírt vesznek fel a vérből. Rendszeres testmozgással az anyagcsere helyzet és a keringési rendszer állapota is javul.
A testmozgás emellett segít:
  • a kívánt testsúly megtartásában vagy megközelítésében,
  • a csontok és az izomerő megerősítésében és az általános erőnlét növelésében,
  • életerejének növelésében és a stressz csökkentésében,
  • megjelenésének és szellemi jólétének javításában

mozgás és a cukorbetegség

Válasszon mozgásfajtát!
Mielőtt egy újfajta testmozgásba kezd, mindig konzultáljon kezelőorvosával! Ez azért fontos, mert a mozgás csökkenti a vércukorszintet és ezt a hatást figyelembe kell venni a gyógyszeres kezelés (tabletta és/vagy inzulin) során.
A séta biztonságos és hatékony mozgás, ami sokaknak nyújt kellemes kikapcsolódást. A kocogás, kerékpározás, úszás, tánc és még a házimunka is jó testmozgás. Bármilyen mozgást kezd el, a hangsúly a fokozatos bevezetésen és a rendszerességen legyen! Próbáljon olyan fizikai aktivitást találni magának, amiben örömét leli! A testmozgás típusát akkor változtathatja, amikor csak akarja. Rendszeresen, hetente háromszor-ötször mozogjon, egyszerre 20-30 percig. Az eredménytől meg fog lepődni! Ne feledkezzen meg a kényelmes cipőről! Fogyasszon sok folyadékot/vizet! Bármilyen jellegű fájdalom jelentkezésekor a mozgást hagyja abba és konzultáljon kezelőorvosával!
Ha hosszabb kirándulásra indul, soha ne tegye azt egyedül! Az Önnel tartó személyt informálja a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) tüneteiről és arról, hogy ilyen esetben hogyan tud Önnek segíteni!

Ne feledje! Mindig vigyen magával személyi azonosító iratot, illetve valamit, amiből kiderül, hogy Ön cukorbeteg! Lehet ez egy speciális kártya, amelyet kezelőorvosától kaphat. Mindig vigyen magával ennivalót és innivalót (kockacukor, keksz, cukros üdítőital): ezek segítségével a hipoglikémia ellen tud védekezni, ha a testmozgás során a tüneteket észleli!

A testmozgás előtt és után ellenőrizze vércukorszintjét!
Ha a vércukorszint csökkentésére inzulint vagy gyógyszert használ, ne felejtse el vércukorszintjét ellenőrizni a mozgás megkezdése előtt! Ne kezdjen testmozgásba, ha túl alacsonys(4 mmol/l alatti) vagy, ha nagyon magas (16mmol/l feletti) a vércukorszintje! Ha 1-es típusú cukorbeteg és vizeletében ketonokat (aceton és cukrot) talál, ne kezdjen testmozgásba! Testmozgás után legkésőbb 15 perccel mindig ellenőrizze a vércukorszintjét! Ismernie kell a testmozgásnak a vércukorra gyakorolt hatását!